Het Gezicht achter de camera

 

Ik ben Yannick. Velen zullen mij kennen als “fotograaf”. Ik hou ook erg van fotograferen, maar er is meer dan dat. Zo vind ik technologie heel erg interessant. Zowel op cameragebied, als technologie in het algemeen. Computers, camera-tech, autonome auto’s, wetenschap. Al die dingen zorgen ervoor dat we vooruit komen en ik geloof echt in innovatie. Zonder innovatie waren we nu nog steeds analoog aan het fotograferen. Is ook leuk maar nu zijn de mogelijkheden eindeloos. Je moet altijd met je tijd meegaan, ook als fotograaf. Als je je niet verdiept in technologie, trends, en innovatie kan je het mooi vergeten. En terecht. Dus technologie vind ik erg interessant en erg leuk maar ik vind creatief bezig zijn ook heel leuk. Fotografie is daar een van, maar illustreren, tekenen, films maken, animeren, feestjes bouwen(ja is ook creatief bezig zijn), programma’s maken voor scouting horen er ook bij. En je kunt dit allemaal prima met elkaar combineren. Ik ben helemaal geen illustrator, of kunstenaar of animator. Maar juist omdat ik het zo interessant vind hou ik me hier heel graag mee bezig in mijn vrije tijd. Wie weet dat ik het ooit wel kan worden.

Maar fotografie zelf vind ik heel mooi. Niet omdat je momenten en herinneringen vast kunt leggen maar ook omdat ik erg kan genieten van mooi beeld. (Vandaar ik film, animatie, en illustraties ook mooi vind). Bij fotografie is het bijvoorbeeld op het juiste moment op de juiste plek zijn. (Vooral documentaire). Maar het kan ook een onwijze samenwerking zijn. Als ik met modellen bezig ben, ben ik niet de enige die voor mooi beeld zorg. Ja ik weet hoe een camera werkt, ik weet hoe ik een model neer kan zetten, heb ook verstand van licht en ik weet hoe ik moet bewerken. Maar ja, zonder het model ben ik nergens. Meestal bedenk ik samen met het model een concept, en we vullen elkaar aan. Ook ter plekke kun je als fotograaf erg veel van het model leren. En daarnaast, zonder het model heb je echt wel een lege foto. Vaak gaan alle credits naar de fotograaf. Maar ik ben het daar niet mee eens. Het model  moet er minstens net zoveel van krijgen want ik heb heel erg veel geleerd van modellen.

Even terug over de tech.

Jullie weten hoe leuk en interessant ik technologie vind. Maar vergeet niet dat je het echt nodig hebt. Als ik klaar ben met mijn foto’s zet ik ze op mijn computer. Die importeert alles in een archiefprogramma, ondertussen wordt er een back-up gemaakt op 3 verschillende plekken. Dit is eigenlijk al een heel simpel voorbeeld hoe belangrijk technologie wel niet is. Mocht ooit mijn computer gestolen zijn, en mijn harde schijf gecrashed zijn door een blikseminslag, heb ik altijd nog de foto’s en documenten. Daarnaast zorgt nieuwe software en technologieën ook dat je vooruit kunt. Bijvoorbeeld op een snelle manier die bepaalde foto terugvinden. (door GPS locatie, beeldherkenning met kunstmatige intelligentie, etc etc). Maar ook qua bewerkingen zijn de mogelijkheden breder en kun je verder komen. Zonder technologie ben je als creatieveling nergens. Ik zeg altijd”No tools no artists, no artists no tools”. Klinkt cliché maar het is wel zo.